Permacultuurtuin

 

Onze plant- en burgerleefomgeving verenigen en revitaliseren

Oorsprong van het project

In 2018 heeft transforma bxl de sprong gewaagd met permacultuur om de tuin rond de coworking- en innovatieruimte te transformeren en exploiteren.

Ons project is door “Inspirons le quartier” aangenomen en kreeg subsidies en didactische en praktische begeleiding. Het doel is er een collectief beheerd ruimte van te maken, die openstaat voor coworkers en burgerinitiatieven.

Op het programma: praktische en gezellige workshops, onder andere.

De beworteling van onze waarden

De permacultuurtuin in transforma bxl is letterlijk de beworteling van de waarden die ons bezielen elke dag.

Deze waarden brengen een steeds toenemend ecosysteem van transformers bijeen: duurzame innovatie, welzijn, delen en co-creatie zijn de meest fundamentele hiervan. Wij wilden deze cocon een externe omgeving geven die het goed vertegenwoordigt: rijk, afwisselend, aantrekkelijk.

Een dubbele uitdaging

Onze natuurlijke en sociale omgeving revitaliseren door:

 

  • Onze grond weer nieuw leven, gezondheid en schoonheid in te blazen: Het gaat niet alleen om een ruimte in te richten waarin we ons beter zullen voelen. Wat er op het spel staat is om geleidelijk leven en biodiversiteit in grote hoeveelheden terug te brengen naar ons perceel.
  • Een gemeenschap rond ons project bijeen te brengen:
  • Om alle mensen van goede wil op te trommelen en een gebied van Evere dat soms aan leven ontbreekt een nieuwe impuls te geven. Er zijn veel kansen om samen te werken, creëren, leren, beoefenen, uitwisselen, ontdekken, verrukt zijn, enz.
Private Office Flex Desk

Concreet dromen we over..

“Droom” en “concreet” is geen paradox. Wij hebben grote ambities en wensen voor deze tuin, en wij doen onze uiterste best, stap voor stap.

Een deel van de planning en organisatie hangt natuurlijk van de seizoenen af, maar ook van de begeleiding die we van “Inspirons le quartier” krijgen. Wij hanteren een lean startup aanpak, die goed bekend is bij ondernemers: wij ontwikkelen, wij meten, wij leren, enz.

De verschillende zones

Op termijn zal de tuin uit een moestuin met heuveltjes in de zon, een boomgaard, een watergebied met een tijdelijke plas, een bloemengebied voor bijen, een waterpoel, een gebied met hortensias en groenteteelt, een interzone ruimte met kiwi’s, olijfkomkommers en wijngaarden, en een haag van witte wilgen bestaan.

 

VOORUIT, AAN HET WERK!!

Er is veel te doen gedurende het gehele jaar, en er liggen tal van uitdagingen voor ons! Het project kan alleen vruchten afwerpen (letterlijk!) als onze droom gedeeld is, want we kunnen niet (en willen niet!) alles zelf doen. Doe met ons mee, er is voor elk wat wils, en een categorie sluit natuurlijk niet een andere uit:

:

De Plattelandslui:

In de loop van het jaar organiseren we “stedelijke campagnes”: het gaat om gerichte participatieve chantiers, of hoogtepunten rond een speciaal doel. Je moet geen krachtpatser zijn of bijzondere vaardigheden hebben. Kom om te leren en om wat stoom afblazen! Na een stedelijke campagne krijg je de zeer geroemde status van “Plattelandslui van transforma”.

:

De Tuinonauten:

Je hebt gezworen om alles wat groen en zacht is, en alles wat uit de grond komt te beschermen? Jij bent waarschijnlijk een echte Tuinonaut, avontuurmate die de tuin een betere plaats zal maken! Tussen de campagnes onderhoud je regelmatig de groene gebieden. Wij willen toch niet verwaarlozen wat we zo krachtig en hartstochtelijk hebben opgezet, nietwaar? Daarvoor formeren we betrouwbare teams. Elke team heeft het recht om zijn eigen naam te kiezen.
:

De Meststoffen:

Jij helpt ons om het ecosysteem te animeren en deze met leuke initiatieven te verrijken. Of je nu deel van het project uitmaakt of af en toe van buiten komt, aarzel niet: workshops, meetups, evenementen, alles is mogelijk! Een van de hoogtepunten van het jaar is de “48h de l’Agriculture Urbaine”, waaraan wij heel blij zijn om deel te nemen.
:

De Bestuivers:

Je verspreidt de boodschap, je zwermt het woord. Wij hebben alle mensen van goede wil nodig! Door een natuurlijke ambassadeur van het project te worden, draag je tot de levendigheid en zichtbaarheid van de gemeenschap bij.

Doe met ons mee!

De permacultuurtuin in transforma bxl wacht alleen nog op jou om te veranderen, zich open te stellen en een nieuwe dimensie aannemen.