Milieubeleid & MVO

Onze acties en verbintenissen

Bij transforma bxl is onze ondernemende visie belangrijk voor onze missie: de voorlopers van duurzame innovatie in Brussel zijn. In overeenstemming met onze grondwaarden willen wij onze leden, partners en medewerkers inspireren en betrekken om zich op verantwoordelijke wijze te gedragen om een positieve impact op de planeet en samenleving te hebben.

Daarvoor bevorderen we sociale innovatie, versterken we diversiteit, stimuleren we innovatie en ondernemingszin en faciliteren we nieuwe manieren van werken die het mens opnieuw in het centrum plaatsen.

Onze ecologische voetafdruk verkleinen

Om onze effecten op het milieu te beperken, kozen wij voor een passief en duurzaam gebouw, met het “Ecodynamische onderming” label, en initiatieven waarmee wij energie besparen terwijl we voor de planeet zorgen. Bijvoorbeeld:

  • Installatie van zonnepanelen ;
  • Installatie van infrarood kranen om onze waterconsumptie te verminderen ;
  • Zonovergoten gebouw om onze elektriciteitsconsumptie te verminderen ;
  • Groene daken om de biodiversiteit te herstellen en ons stedelijk milieu te beschermen ;
  • Creatie van de permacultuurtuin ;
  • Installatie van bijenkorven om voor het ecosysteem van onze tuin te zorgen.

Minder afval

Bij transforma bxl proberen we om ons afval correct te beheren:
zalen versierd met gerecycleerd kartonnen en tweedehandse goederen, afvalscheiding, delen van etensresten, compost, waterfonteinen om het gebruik van plastic te verminderen,…

Duurzame partners

Wij werken samen met lokale partners en leveranciers die de waarden van transforma bxl delen. Ze kijken nauwlettend toe op hun productiemethoden et de natuur, en helpen ons om:

  • een brainfood en fairtrade catering te bieden die gemaakt is op basis van biologische, verse, lokale en seizoensproducten ;
  • ons gebouw schoon te maken met milieuvriendelijke producten ;
  • voor onze bijenkorven te zorgen en om onze permacultuurtuin te bouwen om bij te dragen tot biodiversiteit.

Collectieve ontplooiing

Het welzijn van onze leden en medewerkers is niet zo belangrijk voor ons als het behoud van het milieu. Daarom organiseren we regelmatig activiteiten die de schadelijke effecten van stress op de werkplek bestrijden: welzijn- en gezondheidsprogramma’s, collective lunchs, yogasessies, activiteiten in de tuin, family day,…

Een plek voor iedereen

Wij zijn tegen alle vormen van discriminatie op basis van leeftijd, geslacht, handicap, seksuele geaardheid, religie of etnische afkomst. Bij transforma bxl geven we elk individu de kans om zijn of haar mogelijkheden volledig te ontwikkelen en om zich professioneel te ontplooien. Daarom hanteren wij het beginsel van de kansengelijkheid voor vrouwen en minderheden, of het nu gaat om de aanwerving van teamleden of de integratie van leden, klanten en partners.

Een betrokken gemeenschap

Of het nu gaat om biologische kookworkshops of de moestuin, maken we onze leden bewust en moedigen we ze aan om aan creatieve en duurzame projecten deel te nemen die een positieve impact op de samenleving en de planeet hebben. Hun betrokkenheid en bijdrage zijn essentieel om ons milieubeleid uit te voeren.

Green Key label

In 2020 heeft transforma bxl het Green Key label toegekend gekregen. Dit label beloont de locaties die aan strenge milieucriteria voldoen. We zijn trots om de eerste coworkingruimte te zijn die dit label krijgt.

Laten we nog verder gaan!

In de toekomst willen we onze zalen en werkruimtes inrichten zodat ze toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit worden. Daarvoor werken we samen met de CAWaB organisatie, waarvan sommige leden trouwens een bureau bij transforma bxl huren.

Wij willen onze inspanningen ten gunste van milieu voort te zetten door water en energie te besparen, en door producten te gebruiken die een lage impact op het milieu hebben. Wij wensen eveneens onze leveranciers aan te moedigen om goederen en diensten te verlenen die aan onze sociale en milieueisen voldoen.

Wij werken aan de creatie van een project dat tuin en gezonde voeding mengt in het kader van de oproep tot indiening van projecten van Good Food 2019. Wij werken ook aan de voorbereiding van een dossier om het Green Key label te kunnen verkrijgen.

Ten slotte, vanuit menselijk oogpunt willen we dankzij onze innovatieprogramma’s organisaties en startups helpen om hun bedrijfsmodi, werkplekken en business models opnieuw uit te vinden om steeds meer duurzaamheid te integreren.

Anis Bedda
Founder and Transformer In Chief

Paul-Henri Schyns
Co-Founder and Master Handshaker